Категорії

Порошковий чай із фрукта дракона - рожевий матча

Рожевий матча не можна назвати чаєм в загальноприйнятому сенсі цього слова, це зовсім не висушене листя рослин. Порошковий чай отримують зі стиглих плодів тропічного дерева пітахайя (пітайя, фрукт дракона), який обробляють на плантаціях Південно-Східної Азії.

Стигла пітайя містить цілий ряд корисних речовин: вітаміни С і В, залізо, магній, фосфор, калій та кальцій, антиоксиданти, клітковину.


Для приготування матчі ніжна кисло-солодка м'якоть плода подрібнюється і висушується. Готовий до вживання порошок має яскравий, рожево-малиновий або бурячковий відтінок, приємний фруктовий аромат та ніжний, кислувато-солодкий смак.

На замітку. Сировина для рожевого матча не просто висушується при високій температурі, а сублімується. Процес відбувається у вакуумній камері, волога випаровується максимально швидко. В результаті порошок зберігає практично всі вітаміни свіжого фрукта.

Чай рожевий матча використовують не тільки як напій, порошок додають в багатокомпонентні коктейлі, кондитерські вироби (тісто, креми), кисло-молочні продукти, надаючи страві приємний рожевий відтінок і фруктовий присмак.

Порошок драконівського фрукта називають «суперфуд»

Порошок з пітахайї називають «суперфудом» за ті корисні властивості, які він надає організму людини. Регулярне вживання чаю з фрукта дракона дозволяє:

• знизити ризик виникнення онкологічних захворювань, за рахунок антиоксидантного впливу на організм;

• пригальмувати процес старіння;

• нормалізувати кровопостачання мозку;

• налагодити безперебійну роботу шлунково-кишкового тракту;

• підвищити вміст заліза в крові;

• нормалізувати роботу серцево-судинної системи;

• зміцнити імунітет;

• знизити ризик розвитку остеопорозу в старшому віці;

• заспокоїти нерви та повернути гарний настрій.

Важливо! Як і будь-який рослинний продукт, рожевий матча може викликати алергію. Починати вживання суперфуду слід з малих доз, спостерігаючи за станом організму.

Як правильно заварювати рожевий матча

Класичний рецепт приготування рожевого матчу, як самостійного напою, простий. На 1 склянку кип'яченої води, температурою 80-85 градусів, буде потрібно 1-2 чайні ложечки без гірки порошку. Для кращого розчинення продукту у воді, використовують маленький вінчик, збиваючи суміш до появи стійкої піни. За бажанням, готовий напій можна підсолодити, додавши крапельку меду або дрібку цукру.

Замість води можна використовувати натуральне або соєве (кокосове, горіхове) молоко, нагрівши його до рекомендованої температури. Рожевий матча-лате готується так:

  1. У 50 г кип'яченої води, температурою 80 градусів, розчиняють 1 ч. л. чайного порошку. Суміш збивають вінчиком Часен до повного розчинення чаю.
  2. У склянку з підігрітим до 70-80 градусів молоком всипають цукор або додають мед, вимішуючи до повного розчинення підсолоджувача.
  3. В солодке молоко вливають чай, збиваючи напій до появи пишної піни.

Чай краще випити відразу після приготування, оскільки частина порошку осідає.

Напій не має вираженого тонізуючого або седативного впливу на організм, тому вживати рожевий порошковий чай можна в будь-який час. Завдати собі шкоди надмірною кількістю напою практично неможливо.

Для маленьких ласунів можна приготувати молочний коктейль з додаванням порошку фрукта дракона. 50 г пломбіру інтенсивно збивають з 100 г вершків або молока і 2 чайні ложки рожевого матча. Готовий напій можна прикрасити тертим шоколадом і подрібненими горішками.

Важливо! Зберігати порошок рожевого матча необхідно в щільно закритій тарі, в темному і сухому місці, при температурі +15 +25 градусів.