• |
  • |
Категорії

Матча-лате замість кави

З чаєм людство знайоме протягом століть. Але матча-лате особливо виділяється серед безлічі сортових чаїв. Цей напій кардинально не схожий на інші, а його властивості багато в чому схожі як з кавою, так і з трав'яними відварами. Якщо ви ще жодного разу не пробували матча, вам обов'язково варто його спробувати - наприклад, з молоком.

Історія походження напою

Як чорний, так і зелений чай прийшов до нас зі Сходу. Якщо звичайний напій з висушеного листя, яке дає забарвлений настій (а в чашці або заварнику залишаються чаїнки), можна зустріти в кожному будинку, то з матча все не так просто. Справа в тому, що продукт не є шматочками зеленого чайного листя, а подрібнений до порошкоподібного стану. Класичний матча має зелений колір, хоча в продажу можна зустріти порошок червоний, синій та інших відтінків.
Своєю назвою матча - чи, в оригінальному звучанні, маття - зобов'язаний японцям. У перекладі з японської це слово дослівно означає «розтертий чай». Виготовляється він з листя зеленого чаю, яке перетирають спеціальними кам'яними жорнами, буквально перетворюючи в пудру. Тому маття при вживанні вже не залишається в чашці, а повністю поглинається. Незважаючи на те, що матча вважається винаходом Країни висхідного сонця, насправді його батьківщиною є Китай. Тисячу років тому китайські ченці вирішили створити максимально корисний напій і почали вирощувати чайні кущі в тіні, а потім подрібнювати їхнє листя. Такий чай чернеча братія оцінила швидко, і, коли в кінці XII століття один з японських буддистів побував в Китаї, він взяв звідти з собою трошки незвичайного підбадьорливого чаю. Так матча виявився улюбленим напоєм японців - вони перехопили ініціативу, коли китайці повернулися до традиційно способу заварювання чаю.

Японські вельможі вважали своїм привілеєм пригощати всіх маття. Пізніше, коли зав'язалися торговельні та політичні зв'язки між Японією і Європою, унікальний склад проник на Захід. Європейці не відразу звикли до своєрідного смаку класичного матча і почали додавати в нього молоко. В результаті з'явився матча-лате, який досить швидко завоював весь західний світ.

Популярність матча-лате в Україні та світі

На Сході навколо чашок з чаєм завжди створюється атмосфера чайної церемонії, що вимагає тиші та гармонії. Захід зробив матча-лате справжнім трендом, створивши йому рекламу нового молочного напою. З 2015 року цей чай активно рекламується в соціальних мережах. Причинами такого успіху став незвичайний вид, а також явна користь.
Сьогодні в світі збереженню здоров'я приділяється величезна увага. Все, що допомагає відчувати себе здоровим, негайно стає популярним. Мода на такий спосіб життя прийшла з Європи, а багато жителів України прагнуть залишатися в рамках провідних тенденцій. Можна впевнено сказати - якщо вас відразу не відштовхнуть смакові якості матча, то ви неодмінно станете його шанувальником. А додавання молока надає напою приємну м'якість і, по думку знавців, перетворює його на справжній нектар богів. З кожним роком популярність матчі зростає. За думку аналітиків, найвищі показники ринку будуть досягнуті до 2024 року, коли обороти продажів складуть близько 5 млрд доларів.

Матча-лате як заміна кави

Кава надзвичайно популярна в світі. Але якщо ви хоча б раз пили чашку цього напою, то знаєте, як він діє на організм. Проблема кави в тому, що вона діє як ефект вибуху - блискавично підбадьорює організм за рахунок великого вмісту кофеїну. Як відомо, ця речовина викликає підвищення тиску і здатна звужувати судини. В результаті людина, випивши одну кавову чашку, відчуває різкий скачок адреналіну, відчуває, що здатна гори перевернути. Але це почуття проходить досить швидко, після чого настає стадія апатії. Щоб повернути бадьорість, кавоману потрібна наступна порція. Чим більше кави, тим більше надходить в організм кофеїну, що не може не відбитись негативно на самопочутті.

На противагу каві напій матча-лате діє трохи інакше. І це при тому, що вміст кофеїну в ньому приблизно такий самий, що і в звичайній каві. Але в японському чаї кофеїн з'єднується з таніном, утворюючи алкалоїд таїн. А він має більш м'яку і тривалу дію. Одна гуртка матчі здатна підняти настрій і надати бадьорість майже на весь день. Така порція не викликає безсоння, тахікардії і проблем з тиском. Саме тому експерти рекомендують замінювати каву японським чаєм - ефект майже такий, але більш тривалий, а шкідливих алкалоїдів ви отримуєте набагато менше.

Корисні властивості

Унікальність японського порошкового чаю полягає в тому, що вміст корисних компонентів в ньому підвищений. Не забуваймо, що матча випивають без залишку, тобто, поглинають все речовини, що входять до його складу, повністю. Матча містить вітаміни, йод, кальцій, залізо, магній, амінокислоти і багато інших елементів. Класичний зелений чай став відомим завдяки наявності в своєму складі антиоксидантів. 
Класичний зелений чай став відомим завдяки наявності в своєму складі антиоксидантів. Так ось, в матчі їх обсяг на порядок вищий. Антиоксидант EGCg допомагає активізувати обмін речовин і навіть боротися онкологічними захворюваннями.

Не тільки хімічний склад - у матча-лате властивості теж можна назвати унікальними. Регулярно смакуючи цим напоєм, ви допомагаєте організму. Адже маття:
  • знижує рівень холестерину;
  • сприяє спалюванню калорій;
  • нормалізовує стан та колір шкіри;
  • зберігає в крові потрібний обсяг глюкози;
  • позитивно діє на функції мозку;
  • бореться з серцево-судинними захворюваннями.
Це далеко не всі корисні властивості чаю матча. Почастувавшись, ви не тільки отримуєте заряд необхідної бадьорості, але й зможете краще сконцентруватися на роботі, забудете про задишку та стрес. Знавці стверджують, що цей чай здатний продовжити молодість і зробити подих свіжим.

Ідеальне приготування матча-лате

Існує безліч варіантів пудрового чаю, в який додають молоко. Власне, вода, чайний порошок і молочна добавка - це і є основа будь-якого рецепту. Традиційно напій готують на основі зеленого сорту. Однак матча-лате буде не менш смачним, якщо використовувати для цього рожевий, синій чи інші сорти. Ми опишемо простий рецепт чаю, який без зусиль можна приготувати вдома. Якщо ви все зробите правильно, вам забезпечений напій, який ідеально підійде для легкого сніданку і даруватиме позитив на весь день.
Потрібно:
  • вода (фільтрована, температура - до 90 ° C);
  • маття (3-4 грами);
  • молоко (250 мл);
  • мед, цукор, сироп - за бажанням.

Важливо пам'ятати, що для приготування матча-лате чашка повинна бути злегка теплою. Тому перш за все промийте її окропом і насухо витріть. Потім насипається порошок і заливається малою кількістю гарячої води (1-2 ложки). Вміст чашки необхідно збити спеціальним вінчиком до стану булькаючої пасти. Слідкуйте, щоб маття розчинився повністю, і не допускайте утворення грудочок. Наступний крок - додавання підсолоджувача. Далі в кружку вливають гаряче закип'ячене молоко і знову збивають рідину вінчиком до тих пір, поки не утвориться пінка. Молоко приглушить гіркуваті нотки матча-лате, а підсолоджувач додасть йому необхідну м'якість і незабутній смак.