Корисні властивості гречаного чаю Ку Цяо з татарської гречки спонукали дослідників з різних країн світу до ретельного дослідження цього продукту. В результаті були виявлені такі різноманітні корисні якості, що, мабуть, його можна назвати універсальним лікувальним і профілактичним продуктом.
Чай Ку Цяо — унікальне поєднання корисного та приємного
Основні виявлені компоненти насіння гречки татарської:
- повільні вуглеводи;
- білки, в тому числі аргінін;
- ненасичені жирні кислоти, ліпіди;
- флавоноїди (рутин, кверцетин та ізокверцетин, всього 26 флавоноїдів);
- фенольні сполуки (13 видів кислот);
- вітаміни (В1, В2, В6, Е, С, РР);
- мікроелементи (в тому числі: магній, мідь, залізо, калій, цинк, селен, ванадій).
Чай з татарської гречки слід застосовувати з обережністю тим, у кого спостерігається швидке згортання крові, а також в період загострення шлунково-кишкових захворювань.
13 фактів про корисні властивості гречаного чаю
- Зміцнення імунітету і захист від шкідливого впливу навколишнього середовища. Антиоксидантними властивостями Ку Цяо наділяють такі мікроелементи як кверцетин і рутин. Крім того, японські вчені відкрили в паростках татарської гречки рідкісний елемент з антиоксидантними властивостями — антоціан. Людський організм не здатний його накопичити самостійно, а вживання чаю Ку Цяо виправляє його недолік.
- Профілактика впливу шкідливих бактерій, вірусів та інших паразитів. Флавоноїди та кислоти насіння гречки, а також рідкісне природне поєднання D-фагомін, мають високу здатність боротися з бактеріями і вірусами. Дослідження підтвердили ефект в лікуванні кишкової та сінної паличок, стафілококу.
- Лікування цукрового діабету I та II типу. Гречка татарська, в тому числі і її насіння, це продукт з низьким глікемічним індексом. Дослідження підтвердили, що вживання чаю з насіння гречки татарської знижує рівень цукру в крові.
- Профілактика атеросклерозу. У насінні гречки міститься багато харчових волокон з целюлозою, які не тільки знижують рівень всмоктування холестерину, але й прискорюють його виведення з крові. Експериментальним шляхом було доведено, що ефективність компонентів цієї рослини в зниженні холестерину вища, ніж в зернах рису чи пшениці.
- Зміцнення судин і покращення складу крові. Завдяки рідкісній високій концентрації рутина в насінні татарської гречки, вживання чаю Ку Цяо сприяє зміцненню кровоносних судин. Також виявлені корисні властивості Ку Цяо — зниження рівня мієлопероксидази, концентрація якої, є передвісником інфаркту або інсульту та підвищення згортання крові. А такі елементи чаю, як залізо, мідь і вітамін С підтримують хороший рівень гемоглобіну, допомагаючи справлятися з анемією, тим самим зміцнюючи здоров'я.
- Лікування гіпертонії. Рутин, який містить насіння гречки, також сприяє зниженню кров'яного тиску. Напій Ку Цяо добре зарекомендував себе при вживанні після перенесеного інфаркту міокарда та при ішемічній хворобі.
- Профілактика онкологічних захворювань. Китайські фармацевти виявили в насінні гречки татарської білок TBWSP31, який допомагає організму в боротьбі зі злоякісними клітинами, не пошкоджуючи при цьому доброякісні, що часто спостерігається при використанні штучних препаратів.
- Захист печінки, нирок та нормалізація роботи кишечника. Ферулова кислота, рутин і протеїн, що входять до складу гречаного чаю, сприяють очищенню печінки й запобігають утворенню жовчних каменів. Вітаміни В1, В2, В6 сприяють роботі шлунково-кишкового тракту, а клітковина допомагає вивести токсини, шлаки, покращує метаболізм. Експериментальним шляхом вчені Японії виявили здатність компонентів чаю сповільнювати процес розвитку ниркової недостатності та полегшувати симптоми гастриту.
- Зниження ваги. Гіполіпідемічну дію чаю Ку Цяо знижує рівень ліпідів (жирів). Крім того, цей унікальний чай містить всього 2 ккал на 250 мл. рідини і смак його не вимагає додавання цукру. Завдяки здатності чаю довго утримувати почуття ситості, він є прекрасним продуктом під час дієт.
- Підвищення загального тонусу організму, покращення пам'яті. Гречка татарська і чай з її насіння рекомендуються для зниження стресу, втоми, підвищеної тривожності, головних болів. Дослідники Нової Зеландії виявили позитивний вплив чаю на активність роботи головного мозку, покращення його пізнавальних функцій.
- Користь при вагітності. Гречаний чай Ку Цяо допомагає впоратися з токсикозом, нервовим станом, підтримати необхідний рівень гемоглобіну майбутньої мами і дати майбутній дитині, необхідні для його розвитку, мікроелементи та вітаміни.
- Покращення репродуктивної функції. Ку Цяо відноситься до числа афродизіаків і дуже рекомендується чоловікам, оскільки покращує потенцію, підвищує якість сперми та активність сперматозоїдів. А у жінок підвищує лібідо.
- Підтримка молодості і краси. Корисні властивості татарської гречки подовжують молодість клітин, сприяють зміцненню волосся, поліпшення еластичності шкіри та її кольору.