Населення країни висхідного сонця трепетно ставиться до чайних традицій. Це не просто гарячий окріп, а напій, за допомогою якого, очищають організм, збільшують тривалість життя, поповнюють свій енергетичний запас. Вживання японського чаю перетворилося на справжню церемонію, яка безумовно стала частиною культурного надбання Японії.
Який же чай п'ють японці? Споживання зеленого чаю є давньою традицією цього неймовірного народу. Воно включає в себі всі барви природи та відрізняється незрівнянним смаком і високим вмістом корисних речовин.
Традиційний смак та аромат японського чаю сформувався не відразу. Століттями місцеве населення створювало рецептуру, умови для зростання, збору й доглядом за рослинами.
Найдорожчі сорти японського чаю збираються руками для того, щоб не завдати шкоди кущу та не занести в рослину шкідливі речовини, здатні змінити смакові якості.
Всі сорти японського чаю виконують одну загальну функцію - оздоровлення організму людини. Вважається, що японський чай має здатність на початковому рівні лікувати хвороби. Зокрема:
Розмірене життя в Японії, без суєти та поспіху неначе спеціально створене для вживання цього напою. Вважається, що чашка чаю надає людському організму всі речовини необхідні для нормального існування.
В Японії склались традиції, що сягають корінням багато століть назад. Їх строго дотримуються й шанують. На багатьох картинах японських живописців можна побачити людей, які п'ють чай. Йому виділені найкращі землі для розведення. Напевно, саме тому всі сорти насичені багатим ароматом та здоров'ям.
Існуючі в Японії церемонії, присвячені вживанню чаю, дозволяють відчути не тільки смак ароматного напою, а й насолодитися прекрасним навколо себе. Чайна церемонія стала справжнім видом мистецтва. Правила склалися давно, а їх дотримання - необхідний атрибут її проведення.
Спочатку відправляється запрошення на проведення чаювання. У відповідь, запрошений за правилами хорошого тону, повинен віддячити господарю. Після знаків подяки учасники збираються в кімнаті, де обирають почесного гостя. Всі йдуть по барвистому саду, організовано зустрічають майстра і гостей. Після чого миють руки та обличчя, причому процедуру повинен пройти кожен гість. В ході приготування напою відбувається невимушена бесіда. Кінець ознаменовується прощанням з чайним майстром.
Видів чаю багато, кожен має свої особливості, але пов'язує їх одне - лікувальні якості й смак.
Маючи хороші традиції та культуру вживання напою японці не забувають зберігати сорти свого вишуканого чаю.
Одним з найвідоміших в країні висхідного сонця є чай сенча. Він бере свої витоки з початку тринадцятого століття. Листя цього напою ретельно скручені та нагадують голки ялинки. Обробка за допомогою пара надає йому жовтий колір і терпкий смак.
До складу входить безліч вітамінів, які приносять користь організму людини. Але напій необхідно заварювати згідно з установленими правилами. Варіанти заварювання:
Його роблять з листя чаю сенча, піддаючи їх більшому пропарюванню. Це дозволяє отримати на виході ароматний чай із солодким відтінком в смаку. Приготування відбувається дуже швидко, до 60 секунд. Даний вид сенча заварюється довше, потрібно дві хвилини. Ще за допомогою фукамуші прибирають гіркоту, властиву смаку сенча.
Асамуші сенча - японський чай, що втілив у собі два смаки: солодкий та терпкий. Чайний лист піддається обробці парою до 1 хвилини. За цей час рослина зберігає свої натуральні властивості та отримує потрібний аромат. Має смак фісташок з відтінками свіжості вітру. Смак доволі насичений, але, поступово вживаючи напій, звикається до його незвичного запаху. Під час заварки необхідною умовою є використання м'якої води. Цей чай має багато корисних властивостей: захищає імунну систему людини, стабілізує нервову систему, покращує пам'ять, концентрацію уваги, поступово знижує тиск.
Цікава історія виникнення цього незвичайного напою. Якийсь торговець з Кіото закупив партію чаю банча та обсмажив листя чаю. Експеримент виявився настільки вдалим, що через короткий проміжок часу чай з'явився в продажу на японських ринках. Основою його приготування є кущ чаю банча, рідко використовують рослини сенча. Обжарку листя роблять в спеціальній посуді з порцеляни, для підвищення високої температури застосовують вугілля деревного типу. Листя обсмажують при температурі не нижче двохсот градусів. В ході термообробки у напою формується солодкий запах з відтінками горіха.
Заварювання чаю відбувається в кращих японських традиціях. На стандартну чашку використовуємо дві ложки чаю, потім залити окріп. Все злити і знову залити, дати настоятися півхвилини. Смак у напою особливий. Трохи солодкуватий з горіховим ароматом.
У перекладі на українську мову слово «банча» означає «звичайний чай». У нього своєрідний смак та приємний аромат. Перевагами цього виду є:
Чай буває як листовим, так і з домішками прутиків. Його рекомендують вживати як дієтичну добавку, напій нормалізовує роботу органів шлунка та покращує обмін речовин. Лікарі радять зменшувати дози вагітним жінкам. Реалізовується не тільки на ринках, але й в аптеках.
Листовий чай готують на підігрітій воді, але не кип'ятять. З прутиків навпаки, кип'ятять протягом 10 хвилин, а потім фільтрують. Банча особливо цінується завдяки своїй доступності та вартості. Рекомендація - не вживати з цукром, щоб відбувався процес засвоєння корисних речовин. Кращими добавками при цьому вважається мед та яблучний сироп.
Основою служить сенча та банча, як добавки використовують різні сорти рису. Називають ще Геммайтя, Попкрон чай або Зелений чай з рисом. Можливо, комусь здасться дивним поєднання чаю та рису, але не для японців, адже це 2 найулюбленіших народних продукти.
Був винайдений бідними японцями приблизно в 16 столітті та використовувався для недорогого й швидкого насичення організму. Пізніше деякий час був популярний серед японської знаті. Зараз любов до рисового чаю не має меж ☺
Елітний сорт чаю, в перекладі означає нефритова роса. За місяць перед збором чайного листя плантації затінюють бамбуковими матами на 95% на 21 день, що дозволяє збільшити вміст амінокислот (тіаніну) та кофеїну, а також вміст катехіну (джерела гіркоти). В результаті ґьокуро має солодкуватий вишуканий смак і надає реальну користь організму. Збирається тільки вручну.
Виробляється чай за технологією, схожою на ґьокуро, але затінюється затемненою плівкою на 25-30% терміном на 2 тижні. Збір чайного листя механізований, спрощена технологія робить чай кабусеча більш доступнішим, ніж його елітного побратима ґьокуро. За смаковими якостями знаходиться посередині між сенча і ґьокуро.
Кокейча, або твердий чай, придумали в 1935 році. В основі закладені сорти сенча та кабусеча. Листя дрібно мелють і змішують з рідиною. Виходить маса, схожа на крем, яка продавлюється через спеціальне обладнання (еструдер), потім нарізається та піддається сушінню. Часто до чайного листя для посилення корисності додають морські водорості, саме тому напій отримує специфічний смак.
Особливістю виробництва є додавання в чайне листя молодих стебел. Дана добавка сприяє утворенню неймовірного горіхового смаку.
Варто зауважити, що свій неймовірно корисний зелений чай різних сортів японці дуже люблять використовувати не за прямим призначенням! Добавки чаю можна зустріти в: