Китайський чай Шу Пуер - вид пуера, батьківщиною якого є провінція Юньнань. Чай має багату історію довжиною близько 200 років і досі цінується жителями багатьох країн.
Шу Пуер - чай, винайдений у провінції Юньнань, на півдні Китаю 1978 року. Для Шу пуера використовується сировина з молодих кущів сорту Тай Ді Ча. Іноді обробляються багаторічні чайні дерева, що виростають на схилах гір.
Чай пуер (у перекладі з китайської «пуер» - «земляний») - це особливий вид чаю, який отримують шляхом ферментації попередньо обсмаженого чайного листя. У процесі його виготовлення відбувається окислення, і чай набуває характерного чорного кольору з коричнево-зеленим відливом.
За класифікацією китайський Шу пуер належить до пресованих чаїв, тобто листя спресоване у невеликі за формою брикети. Також існують екземпляри у розсипному вигляді. Однак у всіх випадках це ферментоване чайне листя.
Тривала ферментація - відмінна якість Шу Пуерів. Технологія дозволяє штучно зістарювати продукт, створючи структуру, смак і хімічний склад пуерів. На відміну від Шу Пуерів, Шен Пуери дозрівають протягом 20-30 років або більше в природних умовах.
Китайський Шу пуер має велику кількість корисних властивостей:
Смак Шу пуера – це смак витриманого чаю. Деякі стверджують, що присмак нагадує вершки, деякі порівнюють напій із гарячим шоколадом. Кожен по-своєму має рацію. Ферментація дозволяє отримати продукт, що містить у своєму складі пектин та кофеїн. Це дає настою в'язкість та насиченність.
Смак Шу Пуеров, як правило, м'який, дерев'янистий, з легким солодкуватим відтінком. Залежно від різновиду, можуть бути фруктові, горіхові, квіткові нотки. Ледь вловимий земляний запах типовий Шу-настоїв.
Шу Пуер може бути різних відтінків: від світло-сірого та темно-коричневого до чорного. Все залежить від того, яка була використана сировина для виробництва чаю та ступеня штучного «старіння».