• |
  • |

Пуер

Шу Пуер
 

Як кажуть у Китаї, пуер – це «живий чай». У ньому багато корисних речовин, які позитивно впливають на організм людини. Якщо говорити про смакові якості, то китайський чай пуер часто порівнюють із терпким чорним чаєм. У той же час він має унікальний смак і аромат, який не сплутаєш з іншим напоєм.

Чай пуер - правда про знаменитий китайський напій

Чай пуер - різновид китайського чаю, винайдений у провінції Юньнань близько 3000 років тому. У сучасному світі пуер є одним із найпопулярніших видів китайського чаю. У чому секрет його популярності?

Залежно від способу виробництва та терміну витримки розрізняють два види напою – Шен пуер та Шу пуер. Пуер, виготовлений шляхом природного дозрівання протягом 20-30 років, зветься Шен пуер. Також існує молодий Шен пуер, листя якого, не обробляються штучним чи природним методом ферментації. Шу пуер - чай, підданий штучному старінню. Після бродіння листя, чай набуває характерного смаку, аромату і терпкості.

Торгівля Шен-пуером велася в китайському місті Пуер, на честь якого і названий чай. В Україні виник великий попит на якісний продукт у 2010-х роках. Тоді пуер став цінним не лише для колекціонерів чаю, а й у людей, які бажають спробувати щось нове.

За великим рахунком ефект натурального енергетика і пояснює популярність пуера, що зросла. Деякі навіть відчувають п'янкий ефект зі збільшенням концентрації речовини. Звісно, ​​що в такому разі напій перестає бути корисним.

Ферментований відвар має тонізуючий ефект за рахунок вмісту алкалоїдів у своєму складі. До цієї групи входять такі речовини як теїн, теофілін та теобромін. Теїн за своїми властивостями схожий на знайомий усім кофеїн, проте на відміну від останнього діє поступово і в помірних кількостях нешкідливий для здоров'я.

Як виробляють пуер

Випускається китайський чай пуер у вигляді пресованих таблеток, "млинців" або в розсипному вигляді. Найчастіше цей різновид чаю можна побачити у формі «млинця». Кругла спресована пігулка, упакована в цупкий папір з китайськими ієрогліфами, стала візитною карткою пуера і зробила його відомим у всьому світі.

Чайний напій отримують із листя рослини роду Camellia Sinensis, що вирощується в провінції Юньнань. Основні регіони в яких виробляється чай – Сішуан-Баньна, Пуер, Лінь Цан та Баошань. На території Сішуан-Баньну знаходиться Менхайський завод, де було закладено основу виготовлення чаю Шу. Найкращий пуер, на думку корінних жителів Китаю, випускається місцевими фабриками села Лао Бань Чжан у сишуанбаньнському регіоні Китаю.

Спосіб виготовлення Шен пуера

Виготовлення пуера - найстаріша чайна традиція у Китаї. Процес виробництва пуеру проходить у кілька етапів:

  1. Сировина збирається та сортується вручну. Верхнє і нижнє листя відривається разом з руньками, що на вигляд нагадують молоді пагони.
  2. Листя поміщається в корзини або на піддони і просушується на сонці.
  3. Далі сировина випаровується і трохи просмажується на спеціальній печі. Протягом всього процесу обсмажування майстер промішує листя руками, щоб те прогрілося рівномірно.
  4. Після цього необхідно запустити процес окислення листів. Для цього їх розминають на рівній поверхні, тим самим провокуючи виділення соку.
  5. Ферментований чай висипається на плоский піддон і висушується на сонці або під навісом протягом дня. У такому вигляді листя вже придатне для заварювання та зняття першої проби.
  6. На фінальному етапі листя збирають у тканинні мішки та кладуть у металеву форму. Там за допомогою випарювання та пресування, листя скріплюється в монолітні млинці.
  7. Близько 2-х днів спресовані коржики лежать на піддонах у теплому приміщенні.

Після закінчення всіх етапів обробки, млинці чаю загортаються в папір або тканину та відправляються на склад. Тепер це можна назвати справжнім чаєм Шен Пуер.

Технологія виробництва Шу Пуера

Технологія виготовлення цього чаю схожа на технологію виробництва Шен пуера. Особливий сорт чаю одержують шляхом ферментації чайного листа. Ферментація - це процес окислення і бродіння в структурі чайного листа, в результаті якого напій набуває свого неповторного смаку, терпкості і аромату.

Традиційний Шен пуер "дозріває" протягом 20-30 років. Лист окислюється і всередині нього починають активно ділитися бактерії. Завдяки цій технології напій набуває характерного для пуера темного насиченого кольору і фортеці. Також ця особливість сприяла популяризації сорту серед колекціонерів з усього світу. На даний момент існують екземпляри тритисячолітньої давності.

Шу пуер народився 70-ті роки минулого століття. Люди настільки полюбили надзвичайний смак напою, що вирішили штучним шляхом старити продукт, не вдаючись до багаторічної витримки. Для виготовлення Шу пуера використовується готове листя Шен пуера, яке спеціальним методом зволожують і випарюють до потрібного стану. Після цього, чайне листя дозріває у просторих приміщеннях у розсипному чи спресованому вигляді.

Шу Пуер та Шен Пуер — у чому різниця

Існує безліч видів пуера, які різняться за сортами, смаком та кольором. Однак за способом обробки пуери діляться лише на два види - Шу Пуер і Шен Пуер.

Шен пуери у свою чергу мають два різновиди - це молоді сорти та сорти багаторічної витримки. Сучасні Шен пуери виготовляють без етапу ферментації, що й відрізняє один від одного нові та колекційні чаї. Звичайно, витримані сорти коштуватимуть значно дорожче. Їх смак багатший і насиченіший, за рахунок великого періоду ферментації протягом багатьох років, а листя для колекційних пуерів було зібрано з тисячолітніх дерев провінції Юньнань. Вікові чаї навіть у невеликій кількості мають сильний позитивний вплив на організм людини.

Шу пуер - це такий самий пресований або розсипний чай, але оброблений методом штучної ферментації. При цьому способі дотримується необхідна температура всередині резервуару з листям, регулюється ступінь вологості та час дозрівання.

Ще одна різниця між двома категоріями чаю полягає в їх смакових особливостях. При правильному заварюванні чай набуває дивовижного смаку і аромату.

Характеристики Шен пуера:

  • настій має світло-жовтий відтінок;
  • має досить високу кислотність, смак не всім може сподобатися;
  • смак дуже тонкий, м'який, з фруктовими нотками, а післясмак довгий, солодкуватий.

Слід враховувати, що при заварюванні Шен пуера необхідно дотримуватися певних правил. Так, наприклад, чай рекомендується настоювати 5-10 секунд, щоб не зіпсувати напій сильною гіркотою. Якщо чай правильно заварений, він матиме солодкуватий присмак із легкою терпкістю.

На відміну від Шен пуерів Шу пуери більш врівноважені чаї. Їх практично неможливо неправильно заварити, завдяки чому вони полюбилися багатьом.

Характеристики Шу пуера:

  • заварений чай має колір від темно-коричневого до червонувато-коричневого;
  • при заварюванні можна відчути аромат шоколаду, скошеного сіна та землі;
  • м'який смак, обволікаючий, з нотками карамелі.

Ферментований чай за своїми хімічними властивостями наближений до кави. Зазвичай його п'ють вранці для повного пробудження організму або протягом дня за 3-4 години до сну. Його також можна давати дітям з 3-х років у невеликих піалах за відсутності обмежень по здоров'ю.

Корисні властивості пуеру

Пуер відрізняється від інших сортів чаю не лише смаком та ароматом, але й своїми унікальними властивостями. До складу пуеру входять дубильні речовини, які благотворно впливають на систему травлення. Напій нормалізує кислотність шлункового соку, знижує ризик гастриту, виразки шлунка. Пуер допомагає боротися із зайвою вагою, очищає організм від шлаків та токсинів, а також значно знижує рівень холестерину в крові.

Відвар пуера містить багато антиоксидантів, які допомагають організму боротися із вільними радикалами, захищають клітини організму від пошкодження та допомагають їм відновлюватися. Крім того, антиоксиданти здатні уповільнити процес старіння. Пуери відомі і тим, що впливають на серцево-судинну систему. Шу пуер рекомендується пити людям із низьким тиском, а чай Шен здатний знижувати тиск у гіпертоніків.

Як заварити пуерчик міцнішим?

Чай пуер - цікавий напій. Недаремно його називають чаєм для гурманів. І справа не лише у смаку, а в особливих, «космічних» властивостях відомого напою. Алкалоїди та інші активні компоненти у складі чаю при високій концентрації здатні викликати почуття сп'яніння у людини, що прийняла його.

Для отримання максимального задоволення від «космічного чаю» потрібно знати деякі тонкощі його приготування. По-перше, для заварки необхідно використовувати виключно Шу ​​Пуер. Міцна заварка Шен пуера не дасть аналогічного ефекту і, напевно, відіб'є бажання експериментувати з чаєм після декількох ковтків гіркої рідини.

Шу пуер купити можна як у розсипному, так і у блочному вигляді. Технологія із заварювання розсипного чаю наступна:

1. На два літри чистої води необхідно взяти близько 60 г сухої заварки.

2. У киплячу воду скидається пуер.

3. Настій доводиться до кипіння, після чого потрібно почекати ще хвилини 2-3 та зняти отриману рідину з вогню.

Для другого способу знадобиться невеликий чайник обсягом близько 70-100 мл. Чай пуер купити потрібно заздалегідь та краще придбати пуер-точу. Що менше чайник, то концентрованіший вийде напій. Спосіб потужної заварки із спресованої точі:

  1. Шайба пуера кладеться в міні-чайник для заварювання і розбавляється окропом.
  2. Напій повинен настоятись протягом 2-3 хвилин.
  3. Потрібний ефект досягається на 3-4 заварюванні в чайнику. Головне не пити відвар залпом, і тоді знайомство з новими відчуттями пройде гладко.

У процесі заварювання напій набуває глибокого смоляного кольору. Якщо чай перестав бути приємним, можна додати трохи меду. Смак при цьому стає солодкуватим, але не нудотним. Не рекомендується розбавляти такий відвар молоком, щоб уникнути усунення ефекту.

Підсилити вплив напою допоможе напівферментований улун Те Гуань Інь. Настій мате здатний подвоїти ефект пуера і, можна сказати, піднести чайного гурмана до небес. Головне при цьому сильно не захоплюватися.

Як купити пуер і не переплатити

Спочатку варто кілька слів сказати про появу Шу пуера на ринках, оскільки саме цей сорт завоював велику популярність в українців. У 70-ті роки пуер постачали до Пекіна для місцевої торгівлі. На той момент китайські продавці не знали про унікальні властивості Шу пуера, а зацікавити покупця треба було. Тому багато хто з них представляв товар як унікальний чай, який дозріває в глибинах землі кілька сотень років. Таким чином, люди, які не знали про справжнє виробництво Шу Пуер, стали вважати, що отримали елітний колекційний чай.

Вочевидь, це був маркетинговий хід. Тим не менш, деякі продавці й досі не втрачають можливості скористатися таким методом завищення цін на свій товар. Тому, щоб не купити чай пуер у підробників необхідно звернути увагу на такі деталі:

  1. В ідеалі сухе листя повинне мати слабо виражений аромат деревини, шоколаду або чорносливу. Невеликий запах вогкості цілком прийнятний. Якщо ж чай пахне цвіллю або чимось неприємним, це або підробка, або не дуже якісний пуер. Якщо запах дуже різкий та хімічний, то не варто ризикувати здоров'ям та купувати такий товар.
  2. У справжнього Шу пуера має бути легкий горіховий присмак та приємна терпкість. Якщо смак кислуватий, це швидше за все підробка. При виборі Шен пуерів варто віддавати перевагу продукту з приємним солодкуватим присмаком. Легка кислинка нормальна для цього сорту, а от осаду на поверхні відвару не повинно бути.
  3. Якість пуера визначається також на його зовнішній вигляд. Купуючи чай, можна попросити продавця показати один з брикетів. Рясна кількість нирок у товщі «млинця», говорить про високу якість виробу. Якщо ж видніються гілки або не видно структури аркуша, такий чай краще не брати.
  4. Чай пуер росте у південній провінції Юньнань. Висока якість листів обумовлена ​​субтропічним кліматом з оптимальною вологістю, а саме виробництво перебуває під правовим контролем цієї провінції. Тому перед покупкою важливо уточнити виробника та його регіон. Пуер сфабрикований за межами юньнаньської провінції з більшою ймовірністю виявиться підробкою.
  5. Пуер найкраще купувати у спеціалізованому магазині, який давно існує на ринку. При першій покупці рекомендується поговорити з продавцем, отримати консультації щодо вибору чаю.

Насправді вибрати якісний китайський чай пуер можливо навіть людям не знайомим із чайною культурою Сходу. Достатньо мати уявлення про технологію виготовлення цього чаю, знати основні канали поставок та користуватися правилами вибору для відмінності справжнього пуера від підробки.

Гречаний чай
Гречаний чай
Новинки
Гречаний чай
Неповторний смак гречаного чаю Ку Цяо від YUME
Купити
Від матча YUME
Від матча YUME
Акції
Від матча YUME
підпишись на наш профіль в Instagram, щоб бути у курсі усіх пропозицій @matcha.yume
Підписатися