• |
  • |

Чайні напої

Квіти жасмину (Молі Хуа)
Троянда Юньнань
 

На прилавках магазинів досить складно знайти товари без присутності у складі штучних добавок, барвників та консервантів. Однак, існує категорія під назвою «чайні напої», яка не містить жодної краплі хімії і є джерелом необхідних вітамінів та мікроелементів.

Чайні напої – органічна якість

Органічні чаї - це напої, виготовлені з натуральних інгредієнтів, що пройшли спеціальну обробку. У свою чергу, при виробництві чаю використовуються тільки рослини, вирощені без застосування хімічних добрив та пестицидів. Продукт готується на основі суміші подрібненого сухого листя чайної рослини або іншого виду рослинної сировини з додаванням корисних трав, ягід або фруктів.

Настій за смаком та ароматом схожий на звичайний чай, але на відміну від нього не містить кофеїну. В Україні існує понад 300 найменувань чайних напоїв. Кожен з них має певний набір корисних речовин, властивих тільки йому. Як основа часто використовується іван-чай, пахучі трави та рослини, що надають напою неповторні відтінки смаку та аромату. Іноді до складу входять екзотичні фрукти, ягоди та квіти.

Чайні напої є корисними для здоров'я і мають лікувальні властивості. Деякі суміші рекомендується вживати в лікувальних цілях, деякі як напій для вгамування спраги в жарку погоду. До складу чайних напоїв можуть входити різноманітні вітаміни, мінеральні речовини, ефірні олії та інші біологічно активні компоненти.

Існує кілька видів чайних напоїв:

  • традиційні (китайські, індійські, японські та ін.);
  • трав'яні (з лікарських рослин);
  • чайні суміші чи купажі;
  • чаї з екзотичним смаком (із прянощами, ягодами, фруктами тощо);
  • з натуральними ароматизаторами (з квітковими, фруктовими, шоколадними добавками).

Залежно від технології виробництва чаї поділяються на дві великі групи:

  1. Байхові (їх ще називають розсипними).
  2. Пресовані.

Чайне асорті продається упаковками по 60-150 грам. Купити чайні напої можна в аптеці чи спеціалізованому магазині.

Чим відрізняється чай від чайного напою

Якщо чай – це продукт, який одержують із чайного листа, то чайний напій отримують шляхом змішування різних інгредієнтів із чаєм.

При виготовленні чайних напоїв як сировину можуть використовуватися:

  • будь-які чайні рослини (чай чорний, зелений, улун, пуер);
  • ароматні або корисні трави (м'ята, чебрець, материнка, звіробій, меліса);
  • ягоди або фрукти (брусниця, чорниця, груша, яблуко);
  • сухоцвіти (частини рослин, що використовуються як добавки до чаю);
  • кореневища, цибулини, насіння, кора та інші частини рослин;
  • натуральні ароматизатори, що надають чаю специфічного смаку та аромату;
  • біологічно-активні компоненти та вітаміни.

На відміну від звичного чаю, чайні напої виробляють шляхом сушіння сировини за високих температур. З рослини видаляється вся волога, а біологічно активні речовини, такі як вітаміни, ферменти та фітонциди, переходять у настій. Тому чайні напої мають більш багатий склад і набір корисних властивостей, що іноді поєднується з високою калорійністю. Ароматні сухоцвіти та листя, соковиті плоди фруктових та ягідних рослин надають відвару насичений смак та аромат.

Добавки до чаю – безмежне підсилення смаку

Добавки до чаю – це не тільки спосіб надати напою приємного смаку та аромату, але й можливість підкреслити його корисність та покращити якість. До цієї категорії належать як натуральні спеції, так і штучні добавки.

Як натуральні добавки до чаю найчастіше використовують:

  • квіти та листя рослин;
  • фруктові та ягідні соки;
  • спеції;
  • органічні продукти переробки (мед, какао, соя, сухе молоко тощо)

Синтетичні добавки у якісних чайних напоях не застосовуються.

Органічні чайні напої – джерело вітамінів

Органічний чай – це не просто напій, а чай найвищої якості, з великою кількістю вітамінів та мікроелементів. Склад чайних напоїв залежить від рецептури та особливостей технології приготування.

Корисні речовини, що входять до складу чайних напоїв:

  • вітаміни А, С, Е, В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, К, РР, Н;
  • мінеральні солі;
  • ферменти;
  • катехіни;
  • ефірні масла;
  • органічні кислоти;
  • вуглеводи;
  • харчові волокна;
  • поліфеноли;
  • алкалоїди;
  • дубильні речовини
  • амінокислоти;
  • макро- та мікроелементи.

Органічні чайні напої мають невеликий термін придатності, а також містять більше антиоксидантів та інших корисних речовин, ніж традиційні чаї. Антиоксиданти захищають організм від впливу вільних радикалів, допомагають уповільнити процес старіння клітин, виводять шлаки та токсини, а також сприяють підтримці ваги в нормі.

По впливу організм чайні напої поділяються такі групи:

  1. Заспокійливі - сприяють зняттю напруги, пригніченості, втоми.
  2. Тонізуючі - що підвищують тонус, працездатність, фізичну та розумову активність.
  3. Загальнозміцнюючі - стимулюючі процеси зростання та розвитку, опірність хворобам, що прискорюють одужання.
  4. Метаболічні - що підсилюють секрецію травних залоз та прискорюють обмін речовин.
  5. Судинно-зміцнюючі - покращують кровообіг і серцево-судинну систему.

З точки зору медицини, користь та шкода чаю залежать від способу його застосування та якості продукту. Чайні напої сильніше впливають на організм, ніж звичайні чаї, за наявності у складі лікарських речовин. Тому перед застосуванням чайного напою слід ознайомитись з інструкцією та рекомендаціями, вказаними виробником на упаковці.

Гречаний чай
Гречаний чай
Новинки
Гречаний чай
Неповторний смак гречаного чаю Ку Цяо від YUME
Купити
Від матча YUME
Від матча YUME
Акції
Від матча YUME
підпишись на наш профіль в Instagram, щоб бути у курсі усіх пропозицій @matcha.yume
Підписатися