На прилавках магазинів досить складно знайти товари без присутності у складі штучних добавок, барвників та консервантів. Однак, існує категорія під назвою «чайні напої», яка не містить жодної краплі хімії і є джерелом необхідних вітамінів та мікроелементів.
Чайні напої – органічна якість
Органічні чаї - це напої, виготовлені з натуральних інгредієнтів, що пройшли спеціальну обробку. У свою чергу, при виробництві чаю використовуються тільки рослини, вирощені без застосування хімічних добрив та пестицидів. Продукт готується на основі суміші подрібненого сухого листя чайної рослини або іншого виду рослинної сировини з додаванням корисних трав, ягід або фруктів.
Настій за смаком та ароматом схожий на звичайний чай, але на відміну від нього не містить кофеїну. В Україні існує понад 300 найменувань чайних напоїв. Кожен з них має певний набір корисних речовин, властивих тільки йому. Як основа часто використовується іван-чай, пахучі трави та рослини, що надають напою неповторні відтінки смаку та аромату. Іноді до складу входять екзотичні фрукти, ягоди та квіти.
Чайні напої є корисними для здоров'я і мають лікувальні властивості. Деякі суміші рекомендується вживати в лікувальних цілях, деякі як напій для вгамування спраги в жарку погоду. До складу чайних напоїв можуть входити різноманітні вітаміни, мінеральні речовини, ефірні олії та інші біологічно активні компоненти.
Існує кілька видів чайних напоїв:
Залежно від технології виробництва чаї поділяються на дві великі групи:
Чайне асорті продається упаковками по 60-150 грам. Купити чайні напої можна в аптеці чи спеціалізованому магазині.
Якщо чай – це продукт, який одержують із чайного листа, то чайний напій отримують шляхом змішування різних інгредієнтів із чаєм.
При виготовленні чайних напоїв як сировину можуть використовуватися:
На відміну від звичного чаю, чайні напої виробляють шляхом сушіння сировини за високих температур. З рослини видаляється вся волога, а біологічно активні речовини, такі як вітаміни, ферменти та фітонциди, переходять у настій. Тому чайні напої мають більш багатий склад і набір корисних властивостей, що іноді поєднується з високою калорійністю. Ароматні сухоцвіти та листя, соковиті плоди фруктових та ягідних рослин надають відвару насичений смак та аромат.
Добавки до чаю – це не тільки спосіб надати напою приємного смаку та аромату, але й можливість підкреслити його корисність та покращити якість. До цієї категорії належать як натуральні спеції, так і штучні добавки.
Як натуральні добавки до чаю найчастіше використовують:
Синтетичні добавки у якісних чайних напоях не застосовуються.
Органічний чай – це не просто напій, а чай найвищої якості, з великою кількістю вітамінів та мікроелементів. Склад чайних напоїв залежить від рецептури та особливостей технології приготування.
Корисні речовини, що входять до складу чайних напоїв:
Органічні чайні напої мають невеликий термін придатності, а також містять більше антиоксидантів та інших корисних речовин, ніж традиційні чаї. Антиоксиданти захищають організм від впливу вільних радикалів, допомагають уповільнити процес старіння клітин, виводять шлаки та токсини, а також сприяють підтримці ваги в нормі.
По впливу організм чайні напої поділяються такі групи:
З точки зору медицини, користь та шкода чаю залежать від способу його застосування та якості продукту. Чайні напої сильніше впливають на організм, ніж звичайні чаї, за наявності у складі лікарських речовин. Тому перед застосуванням чайного напою слід ознайомитись з інструкцією та рекомендаціями, вказаними виробником на упаковці.