• |
  • |

Класичний чай

Альпійський луг
Англійський сніданок
Ерл Грей
Ерл Грей з чебрецем
Нахабний фрукт
 

Класичний чай п'ють практично у всьому світі. Для людей це насамперед спосіб відволіктися від турбот і налаштуватися на позитивний лад.

Класичний чай для щоденного вживання

Чай у різних країнах має свої особливості, які залежать від клімату, традицій та культури. Класичний чай вирощується переважно на території Китаю. Батьківщина чаю, популярного серед більшості українців - Індія та Шрі-Ланка. До зарубіжних країн (США, Європа, Росія тощо) поставляються чаї з В'єтнаму, Тайваню, Грузії, Японії.

Класичний чай - це напій, приготований з листя чайного куща, який проходить кілька стадій обробки:

  • збирання;
  • зав'ялення;
  • скручування;
  • ферментація;
  • сушіння.

Для того щоб отримати хороший класичний чай, необхідно використовувати тільки якісну сировину. Залежно від місця зростання, збору та обробки, а також способу приготування, чай має різні смакові відтінки та різні кольори. До класичних сортів чаю можна віднести такі чаї:

  1. Чорний
  2. Зелений
  3. Червоний
  4. Жовтий
  5. Білий
  6. Пуер
  7. Улун

Класичний чай містить у своєму складі деяку кількість речовин, що містять кофеїн. Саме тому багато людей вибирають саме цей напій як основний ранковий засіб для пробудження та підняття бадьорості духу.

Як вибрати потрібний чай?

В даний час налічується більше ста видів чаю, проте далеко не всі вони однаково добрі. Існують продукти, що тільки зовні нагадують популярний напій, а по суті вміст чайного листа знаходиться в межах 60% від загальної маси упаковки.

Перш ніж купувати чай, слід звернути увагу на деякі нюанси:

  1. Колір. На відтінок напою впливає рівень ферментації. Сухий чорний чай має бути темного кольору. Сірі або коричневі чаїнки говорять про погану якість продукту. Колір маси якісного зеленого чаю має бути однорідним (виняток - купаж). Якщо в упаковці знаходиться асорті з блідо-жовтого до світло-зеленого листя, значить виробник використав сировину різних років виробництва.
  2. Запах. У гарного чаю аромат насичений, яскравий, не різкий. Якщо напій має «прелий» запах, це говорить про те, що сировина була не свіжою. Аромат гарного чаю має зберігатися протягом кількох років.
  3. Смак. При вживанні напою ви повинні відчувати, як розкриваються всі відтінки смаку та аромату. Це можливе лише у випадку, якщо чай високої якості. Злегка солодкуватий смак характерний для слабоферментованих сортів, а терпкий і гіркуватий для сильноферментованого.
  4. Структура листя. По консистенції чай має бути розсипчастим, але не ламким. Якщо чаїнки ламаються в руках, значить, продукт виготовлений з порушенням технології. Цілісне чайне листя або скручене в "джгутики" - ознака справжнього чаю, дрібний порошок означає, що чай нижчої якості. У сухому вигляді чайне листя має вигляд щільних пластинок із сильним ароматом.
  5. Консистенція маси. У ідеалі чай може бути однорідним, тобто. не розсипатися на окремі листочки чи гранули. У подрібненому чаї пил, що перевищує у своїй кількості 2%, говорить про погане наповнення продукту. У сухій чайній масі не допускаються сторонні включення (дрібні гілки, пісок, земля тощо).

За зовнішнім виглядом, кольором та ароматом можна визначити сорт та якість чаю. Чай поділяється на види:

  • крупнолистовий - цілісне листя молодих пагонів чайних дерев та чагарників;
  • листовий - дроблене, різане листя середнього діаметра;
  • дрібнолистовий - дрібна фракція цілого листя і дрібних гілок, подрібнена до розміру 1 мм;
  • гранульований - невеликі гранули, що отримуються в результаті кручення та зминання листя;
  • чайний порошок - подрібнені на порошок, шматочки цілісного чайного листя.

На світовому ринку, переважно, переважає середньолистова форма. Товари поділяються на три категорії: перша — високосортна сировина, друга — середньосортне листя і третя — низькосортне. Чайне листя, що не пройшло обробку в процесі сортування, називаються чайним сміттям. За формою випуску чай буває в пакетиках, розсипний та пресований. Чай у пакетиках - це подрібнене листя для швидкого заварювання. До недоліків такої форми упаковки відносять сторонні домішки у складі чаю.

Справжній класичний чай - тільки чайне листя, без нічого

Класичний чай зазвичай заварюють у чайнику, однак, якщо ви хочете отримати максимум смаку та аромату, то найкраще використовувати френч-прес. Для приготування індійського чаю необхідно купити класичний чай, бажано цільнолистовий. Згідно із загальним правилом, чай заварюється окропом температурою води близько 85 °C. Тривалість заварювання – 5 хвилин. Якщо з'явилася пінка на поверхні напою, все зроблено правильно.

При заварюванні класичного чаю важливо дотримуватися пропорцій. На одну чайну ложку чорного чаю необхідно взяти 200-250 мл води. Співвідношення зеленого чаю та води має бути 1:10.

У Китаї, щоб заварити чай, використовують гайвань – порцеляновий чи глиняний посуд із кришкою. Напій у цій ємності найбільш якісний та корисний.

Чорний та зелений класичні чаї

Чорний та зелений чай – це два види чаю, які виробляються з одного чайного листа, але відрізняються способом його обробки. Процес виготовлення чорного та зеленого чаю практично однаковий. Спочатку сировину збирають та сортують, потім застосовується ручне чи машинне виробництво.

Для зелених сортів застосовується мінімальне оброблення чайного листа. Вона дозволяє зберегти дубильні речовини, що надають йому характерного терпкого смаку і аромату. Застосовується теплова дія, щоб призупинити процеси окислення в структурі листа. Завдяки такій технології, чайний лист зберігає максимум мікроелементів та вітамінів.

Корисні властивості зеленого чаю:

  • зміцнює стінки судин, покращує кровообіг;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • нормалізує вміст цукру у крові;
  • посилює імунний захист організму;
  • сприятливо впливає на роботу нервової системи;
  • допомагає виводити токсини з організму;
  • бпозитивно впливає на стан шкіри;
  • омолоджує організм;
  • допомагає у боротьбі із зайвою вагою.

Листя чайного куща для чорного чаю проходять процес зав'ялювання, скручування та ферментації, при цьому в них частково руйнуються хлорофіл та білкові сполуки. З'являється характерний темний колір чаїнок, терпкість та насичений аромат.

Корисні властивості чорного чаю:

  • зміцнює кровоносні судини;
  • допомагає при лікуванні та профілактиці атеросклерозу;
  • покращує пам'ять, увагу та розумові здібності;
  • сприяє покращенню обміну речовин;
  • покращує травлення та полегшує перетравлення їжі;
  • зміцнює зубну емаль та оздоровлює ясна;
  • є гарною профілактикою від раку.

Смакові особливості чаю

Специфічні смаки та аромати притаманні різним сортам чаю. Чай з вираженим ароматом, як правило, отримують з нирок (типсів) або першого листя чайного куща. У міру ферментації у процесі сушіння аромат чаю посилюється. Настій з яскраво вираженим смаком може бути отриманий шляхом заварювання чайного листя, що не піддається ферментації.

За смаковими якостями в залежності від ступеня ферментації чаї поділяються на:

  1. Чорний - має насичений присмак з невеликою гіркуватістю, пряний аромат, колір відвару темно-коричневий з мідним відливом.
  2. Зелений - одні сорти мають терпкий смак з кислинкою, інші м'яким і солодким. Колір напою від яскраво-жовтого до салатового.
  3. Червоний – напій цегляного, багряного або темно-рудого відтінку. Від чорного чаю його відрізняє тонший смак.
  4. Жовтий – заварений чай має золотистий колір та ніжний солодкуватий смак.
  5. Білий – має м'який смак, світло-бежевий відтінок та легкий медовий аромат.
  6. Пуер - на смак він нагадує сухофрукти, по запаху віддає деревно-земляними нотками. Колір напою бурий чи світло-коричневий.
  7. Улун - при заварюванні улун дає міцний і водночас ніжний за смаком настій. За кольором рідина трохи жовта.

Смакові якості чаю залежать від багатьох факторів: від місця зростання чайного куща, способу обробки, часу збору, а також від того, який класичний чай був обраний.

Гречаний чай
Гречаний чай
Новинки
Гречаний чай
Неповторний смак гречаного чаю Ку Цяо від YUME
Купити
Від матча YUME
Від матча YUME
Акції
Від матча YUME
підпишись на наш профіль в Instagram, щоб бути у курсі усіх пропозицій @matcha.yume
Підписатися