• |
  • |

Індійський чай

Ассам
 

Чайний світ великий та різноманітний. Якщо вам хотілося б спробувати щось звичне і в той же час нове, то варто звернути увагу на справжній індійський чай.

Справжній індійський чай – чорний чай із новим смаком

Чай - один з п'яти основних національних продуктів Індії, поряд з рисом, молоком, гірчицею та олією. Індійці п'ють чай протягом усього дня, тому що він є частиною їхнього повсякденного життя, а також важливою складовою їхньої культури. Індійський чай був культивований колонізаторами близько 200 років тому. В Індію його привезли на початку 19 століття і незабаром став дуже популярним напоєм.

Справжній індійський чай виготовляється із сировини, вирощеної на плантаціях Західної Бенгалії, Асами та Нілгірі. Фабрики та плантації належать декільком відомим компаніям, таким як:

  • Twinings;
  • Octavius;
  • Chaiology;
  • Teamonk;
  • Goodricke Castleton;
  • Typhoo;
  • Kadamb.

Якісний індійський чай має мало спільного з тими сурогатами, що продаються в магазинах та їдальнях. Для надання певних смакових характеристик низькосортного чаю використовуються різні хімічні речовини, яких немає у натуральних продуктах надійних марок.

Хороший чай з Індії має приємний смак та аромат, він досить міцний та насичений. Колір готового напою в більшості випадків темно-шоколадний, чайне листя має теплий відтінок чорного або коричневого кольору. Сірий колір заварки говорить про те, що чай низької якості. Найсмачніший і ароматніший чай в Індії виробляють у штаті Ассам, що розташований на північному сході країни.

Сорти індійського чаю

Індія виробляє близько 30% світового обсягу чаю, при цьому цей продукт є однією з найважливіших експортних культур країни. Виробництво чаю країни зростає з кожним роком і на світовому ринку Індія посідає друге місце. Проте затребуваність індійського чаю більшою мірою пов'язана з його дешевим виробництвом, а не смаковими та якісними характеристиками.

Існує кілька видів індійського чаю, кожен з яких має унікальні властивості та смакові якості:

  1. Дарджилінг (Darjeeling) - один із найдорожчих та високоякісних сортів чорного чаю. Він вирощується у Гімалаях на території Індії та Непалу. Його відмінною особливістю є легкий квітковий аромат та м'який смак.
  2. Ассам (Assam) - найпопулярніший сорт чаю в Індії, який вирощують на плантаціях штату Ассам. Має терпкий смак та сильний аромат.
  3. Нілгірі (Nilgiri) - сорт чорного чаю, що росте в штатах Тамілнад в долині, що розкинулася між гірськими хребтами Нілгірі. Чай має багатий, насичений смак з нотами фруктів і спецій.
  4. Сіккімський (Sikkim Tea) - свіжий сорт індійського чорного чаю, названий на честь високогір'я Сіккім, де він вирощується. Сорт чорного чаю в Сіккімі обробляють за тією ж технологією, що і Дарджилінг. Чай має міцний смак із відтінками фруктів та пряний аромат.

Близько 4/5 чайної продукції виготовляється методом CTC, що розшифровується як "Crush Tear Curl" - роздавити, порвати, згорнути. Машинна технологія виробництва дозволяє щодня виробляти кілька тонн чаю. Тільки 15% всього обсягу чаю має високу якість.

Як заварювати індійський чай

В Індії чай зазвичай заварюється у спеціальному посуді - ісинському чайнику, виготовленому з глини, срібла, міді чи бронзи. Вважається, що в ньому краще заварюється листя, а його стінки добре зберігають температуру напою. Також можна використовувати традиційний китайський заварник Гунфу або звичайний домашній чайник. Для приготування індійського чаю знадобиться якісний листовий чай.

Традиційний спосіб заварювання чаю:

  1. Заварюють індійський чай у пропорції 2 чайні ложки чаю на 250 мл води.
  2. Заварку в сухому вигляді потрібно засипати в прогріту ємність і трохи струсити. Це дає листям розкрити свій аромат повною мірою протягом 2-3 хвилин.
  3. Розбавити заварку окропом температурою 75-85 °C. Наполягати при першому заварюванні не потрібно.

Залежно від того, який сорт чаю переважає в купажі, напій володітиме різними смаковими якостями. Високосортний чай можна заварювати до 5 разів, заварювання якістю нижче - до 3-4 разів. У напій можна додати трохи цукру, меду, спецій чи молока. Після заварювання чай має настоятися 5-10 хвилин.

Корисні властивості індійського чаю

У древніх індійських текстах, зокрема, в «Аюрверді», йдеться, що індійський чай - це «ліки від усіх хвороб». Чай насправді багатий на вітаміни і мінерали, що надають оздоровчу та загальнозміцнюючу дію на людський організм.

Головним чином користь чаю обумовлена ​​змістом:

  • кофеїну, який бадьорить, підвищує працездатність, покращує настрій;
  • вітаміну С, що має імуностимулюючу дію;
  • калію, важливого для роботи серця;
  • кальцію, необхідного для розвитку кісткової тканини та зубів;
  • магнію, що покращує роботу нервової системи;
  • фосфору, що сприяє покращенню стану волосся, нігтів та шкіри;
  • вітаміну Р (рутина), що зміцнює стінки кровоносних судин.

Також індійський чай багатий на амінокислоти, ефірні масла, дубильні речовини, органічні кислоти та інші корисні речовини.

Гречаний чай
Гречаний чай
Новинки
Гречаний чай
Неповторний смак гречаного чаю Ку Цяо від YUME
Купити
Від матча YUME
Від матча YUME
Акції
Від матча YUME
підпишись на наш профіль в Instagram, щоб бути у курсі усіх пропозицій @matcha.yume
Підписатися