Чайний світ великий та різноманітний. Якщо вам хотілося б спробувати щось звичне і в той же час нове, то варто звернути увагу на справжній індійський чай.
Чай - один з п'яти основних національних продуктів Індії, поряд з рисом, молоком, гірчицею та олією. Індійці п'ють чай протягом усього дня, тому що він є частиною їхнього повсякденного життя, а також важливою складовою їхньої культури. Індійський чай був культивований колонізаторами близько 200 років тому. В Індію його привезли на початку 19 століття і незабаром став дуже популярним напоєм.
Справжній індійський чай виготовляється із сировини, вирощеної на плантаціях Західної Бенгалії, Асами та Нілгірі. Фабрики та плантації належать декільком відомим компаніям, таким як:
Якісний індійський чай має мало спільного з тими сурогатами, що продаються в магазинах та їдальнях. Для надання певних смакових характеристик низькосортного чаю використовуються різні хімічні речовини, яких немає у натуральних продуктах надійних марок.
Хороший чай з Індії має приємний смак та аромат, він досить міцний та насичений. Колір готового напою в більшості випадків темно-шоколадний, чайне листя має теплий відтінок чорного або коричневого кольору. Сірий колір заварки говорить про те, що чай низької якості. Найсмачніший і ароматніший чай в Індії виробляють у штаті Ассам, що розташований на північному сході країни.
Індія виробляє близько 30% світового обсягу чаю, при цьому цей продукт є однією з найважливіших експортних культур країни. Виробництво чаю країни зростає з кожним роком і на світовому ринку Індія посідає друге місце. Проте затребуваність індійського чаю більшою мірою пов'язана з його дешевим виробництвом, а не смаковими та якісними характеристиками.
Існує кілька видів індійського чаю, кожен з яких має унікальні властивості та смакові якості:
Близько 4/5 чайної продукції виготовляється методом CTC, що розшифровується як "Crush Tear Curl" - роздавити, порвати, згорнути. Машинна технологія виробництва дозволяє щодня виробляти кілька тонн чаю. Тільки 15% всього обсягу чаю має високу якість.
В Індії чай зазвичай заварюється у спеціальному посуді - ісинському чайнику, виготовленому з глини, срібла, міді чи бронзи. Вважається, що в ньому краще заварюється листя, а його стінки добре зберігають температуру напою. Також можна використовувати традиційний китайський заварник Гунфу або звичайний домашній чайник. Для приготування індійського чаю знадобиться якісний листовий чай.
Залежно від того, який сорт чаю переважає в купажі, напій володітиме різними смаковими якостями. Високосортний чай можна заварювати до 5 разів, заварювання якістю нижче - до 3-4 разів. У напій можна додати трохи цукру, меду, спецій чи молока. Після заварювання чай має настоятися 5-10 хвилин.
У древніх індійських текстах, зокрема, в «Аюрверді», йдеться, що індійський чай - це «ліки від усіх хвороб». Чай насправді багатий на вітаміни і мінерали, що надають оздоровчу та загальнозміцнюючу дію на людський організм.
Головним чином користь чаю обумовлена змістом:
Також індійський чай багатий на амінокислоти, ефірні масла, дубильні речовини, органічні кислоти та інші корисні речовини.