• |
  • |
Категорії

Синій чай Анчан - напій з Таїланду

Синій чай Анчан - тайський напій, одержаний із квітів унікальної орхідеї сімейства бобових - кліторії трійчастої (лат. Clitoria Ternatea). В Україні чай став популярним не так давно. Його полюбили за незвичайний волошковий колір, який змінюється на фіолетовий при додаванні соку лимона.

У світі синій чай називають по різному: blue pea tea (чай з блакитного горошку), butterfly pea tea (чай з метеликового горошку), Чанг Шу, блакитна матча. В Україні також поширені ще назви «голубий» та «блакитний» чай.

Склад синього чаю

Батьківщиною оригінального напою вважаються півострови, розташовані між Індією, Австралією і Китаєм. Оскільки географічно площа де росте рослина займає близько 11 країн, з'явилося багато назв квітки.


 Індійці називають його «aparajita», китайці - «die tou», малайзійці - «bunga telang», тайці - «anchan», а в'єтнамці - «dau biec». В Україні напій став популярний завдяки Таїланду, тому в нас його називають «анчан».

Кліторія трійчаста отримала свою назву завдяки незвичайному розташуванню квітконіжки у віночку (порівнюють з жіночим органом). 1753 року біолог зі Скандинавії Карл Лінней дав їй загальновизначену назву. Кліторія вперше з'явилася в тропіках Південно-Східної Азії, а слово «ternatea» в назві квітки додано тому, що вперше його знайшли на острові Тернате в Індонезії. Цвіте тайська орхідея з травня по вересень і зачаровує своїми яскравими синіми квітками по 5-6 см в діаметрі.


Вічнозелену кучеряву ліану, що виростає до 3 метрів, стали культивувати в інших тропічних країнах. Вченими доведено корисний склад синьої квітки, збагаченої на:

  • пептиди;
  • марганець;
  • амінокислоти;
  • селен;
  • фосфор;
  • кофеїн;
  • вітаміни D, K, B, C;
  • антоціани;
  • мідь;
  • фтор;
  • калій;
  • залізо;
  • глікозиди.

Синій відтінок напою надають антоціани, які мають дію седативного і знеболюючого ефекту. Антибактеріальні властивості рослині надають трітерпеноїди. Амінокислоти беруть активну участь у зміцненні корсета м'язів, а вітамінний набір кліторії покращує роботу імунітету.

З чого роблять чай Анчан

Тайський Анчан роблять виключно з квіток кліторії трійчастої сімейства бобових. Збір врожаю відбувається рано вранці, поки квітки ще закриті. Молоді бутони зривають разом з чашолистками.


Закриті бутони сушать на повітрі або в спеціальних парниках протягом 10 годин. Цього часу достатньо, щоб підсохли пелюстки, а серцевина зберегла свою вологу. В такому вигляді квітки скручують і ферментують. Відтінок напою буде залежати від методу обробки врожаю. Найбільш насичений чай виходить з квіткових бутонів, висушених в парнику.


Зовнішній вигляд і смак

Сьогодні тайський напій продається в порошковому або листовому вигляді. Смак завареного чаю злегка солодкуватий з трав'янистими нотками. Аромат нейтральний, але іноді віддає квітковими вкрапленнями. Корисний синій чай володіє «спокійним» помірним смаком, тому продавцям, які обіцяють яскравий фруктово-квітковий букет, вірити не можна.

Азіати й тайці люблять готувати чай холодним і додають сік лайма або лимона. Тоді чай виходить фіолетового кольору. Смак унікального напою легкий трав'яний. Іноді можна вловити нотки зеленого горошку або вареної кукурудзи. Сильний і тривалий післясмак відмінно освіжає.

Як зберігати синій чай

Щоб протягом довгого часу цілющий напій радував і зберігав корисні властивості, необхідно дотримуватися правил зберігання. Із заводської упаковки сировину слід пересипати в скляну банку з щільною кришкою. У такому вигляді тайський чай можна зберігати в темному місці, куди не потрапляють сонячні промені. Температура в приміщенні не повинна перевищувати 25 градусів.

За бажанням зберігати чай можна в паперовому пакеті зі щільною застібкою. Головним правилом при збереженні бутонів вважається абсолютна відсутність вологи! Так синій чай зберігається до 12 місяців.

Культура приготування і споживання Анчану

Цінителі синього чаю та знавці культури рекомендують заварювати чай в скляній або білій керамічній посудині. У процесі приготування Анчан поступово розкриває колір, даруючи справжню насолоду при спостереженні за грою відтінків.


У чайник слід опустити 1-2 чайні ложечки листя і залити їх 250 мл води (+80 - +90 градусів). Такі умови зберігають максимум корисних речовин Анчану. Якщо під час заварювання не допустити помилки, залиті бутони забарвлять воду в ніжний відтінок індиго і нададуть їй овочевий, трав'янистий аромат. Якісно заготовлені бутони не розпадаються після заварки.

Напій настояти 3 - 8 хвилин. Тайський сорт чаю можна заварювати кілька разів, поки він не втратить колір.

Рецепти приготування гарячого і холодного синього чаю

Експерт з чаю Кеті Чан провела багато досліджень і відвідала жителів В'єтнаму і Таїланду. Вона прийшла до висновку, що в цих країнах Анчан воліють пити після обіду, оскільки напій відмінно втамовує спрагу. Жителі стали використовувати різні компоненти для збагачення смаку та складу. Щоб напій заграв новими фарбами, в Таїланді стали додавати лаймовий сік. Він додає кислинку і бадьорить.

Урізноманітнити смак Анчану рекомендується стевією, ягодами годжі, листям меліси, шипшиною та рожевими пелюстками.

Рецепт холодного чаю

У країнах Південно-Східної Азії придумали напій під назвою Нам Док Анчан - освіжаючий сиропоподібний варіант чаю. Його готують із квіток, меду та лимона. Цей напій подається тільки елітним відвідувачам тайських готелів.


Рецепт його приготування простий:

  • 400 мл гарячої води (85-90 градусів);
  • 10 квіток;
  • 1 лимон;
  • 2 ложки рідкого меду;
  • дрібка солі.

Як приготувати:

  1. Залити квітки гарячою водою і залишити на 5-7 хвилин.
  2. Видавити сік з цитруса, додати до нього мед з сіллю, налити 100 мл теплої води. Додати кубики льоду.
  3. Тепер можна до соку потихеньку вливати синій чай, щоб простежити за красивою зміною кольору.

Рецепт із лемонграсу

Синій чай з лемонграсу вживають холодним. Щоб його приготувати, склянкою гарячої води заливають 4 квітки і ложечку стебел лемонграсу (подрібнених). Залишають охолонути. Потім кладуть в посуд лід та мед. Прикрасити стакан можна лаймом.

Рецепт гарячого чаю від застуди

Особливо зараз синій чай вважається актуальним  при лікуванні головного болю та інфекцій:

  • 3-4 квітки тайської орхідеї;
  • 1 щіпка лаванди;
  • 1 ложка готового улуна;
  • 1 ложечка меду;
  • 250 мл гарячої води.

Всі компоненти перемішати і залити гарячою водою. Залишити на 3 хвилини настоятися, а потім налити сік лимона. Цей цілющий напій покращує самопочуття та додає сили.

Рецепт для імунітету

Зміцнити імунну систему та наситити організм корисними мікроелементами допоможе трав'яний чай з Анчану, імбиру, м'яти і чебрецю. Він бореться із запаленнями, знімає симптоми застуди, усуває депресію, покращує травлення, знімає нудоту і біль у горлі.

Для приготування еліксиру потрібно в рівних частках (наприклад, чайна ложка) взяти:

  • анчан;
  • подрібнений імбирний корінь;
  • м'яту і чебрець.

Склянкою гарячої води залити всі компоненти та настояти 5-8 хвилин.

Лимонад із Анчана

Тайський чай із синьої орхідеї використовують жінки, які борються із зайвою вагою.

Правильний лимонад готують так:

  1. Чай заливають склянкою окропу і накривають кришкою, щоб він настоявся.
  2. Після 15 хвилин вода стає синьою - напій готовий.
  3. Його проціджують і додають сік ½ лимона.

За бажанням можна додати мед або цукор для смаку.

Використання синього порошку Анчану в кулінарії

У Південно-Східній Азії прийнято використовувати Анчан не тільки в якості напою. Цей натуральний барвник активно застосовується в кулінарії.


Без нього не можна уявити кухню Таїланду. У Малайзії дуже затребуваним стала страва під назвою «nasi kerabu» або блакитний рис. Місцеві кухарі додають пару квіткових бутонів в ємкість з рисом, і він забарвлюється в блакитний колір. Подають рис з курячим м'ясом, рибою або овочами. З легкої руки азіатів в більшості країн світу набирає обертів популярність пилка суцвіття - Синя Матча.

Рисовий десерт (Pulut Tekan)

У Сінгапурі та Малайзії люблять готувати десерт, який зазвичай подають на весіллях. Можна приготувати його самим.


  • 20 квіток кліторії;
  • ½ склянки води;
  • 400 г пропареного рису;
  • 200 мл молока кокоса;
  • 50 мл води (холодної);
  • 1 ложечка солі.

Приготування:

  1. Зробити міцну заварку Анчану (20 квіток на 100 мл води). Процідити і в ній замочити на всю ніч 100 г рису.
  2. Решта 300 г крупи замочити в звичайній воді.
  3. Зранку два види крупи розкласти так, щоб крупа не змішалася. На дно форми вистелити пергамент (в Малайзії використовують бананове листя).
  4. Окремо перемішати молоко кокоса з водою (50 мл).
  5. Великим обсягом суміші рівномірно залити рис і тримати його на парі близько 20 хвилин.
  6. Крупу перемішати, не плутаючи кольору, і залити рідиною з молоком, яка залишилася. Варити на парі приблизно 10 хвилин.
  7. Рис добре змішати та утрамбувати, закрити пергаментом і на 4 години поставити під прес.
  8. Готову страву порізати шматочками й подавати з варенням.

Блакитне желе

  • 1 стакан міцної заварки синього чаю;
  • 2/3 склянки води;
  • 3 г желатину;
  • 3 ложечки цукру.

Желатин заздалегідь замочити у воді, а цукор розчинити в теплій чайній заварці. Коли желатин буде готовий, його перемішують з синім чаєм до розчинення. Потім рідину проціджують, виливають у форми та чекають охолодження.

На столі синє желе виглядає вельми незвично і дуже привабливо. До речі! Можна зробити желе пурпуровим, якщо додати в заварку лимонний сік.

Блакитний капкейк-морозиво

  • ½ склянки мигдалю;
  • ½ чашки м'якоті кокоса;
  • по ½ чайної ложечки імбиру та кориці;
  • мускатний горіх (щіпка);
  • ¼ чашки фініків;
  • сіль.

Начинка:

  • 1 ложка міцної заварки синього чаю;
  • ¾ склянки вершкового масла;
  • 1 чашка кеш'ю;
  • ¼ склянки масла кокоса;
  • 1 ложка кленового сиропу.

Приготування:

  1. Перемолоти мигдаль, кокос та приправи з сіллю.
  2. Кинути фініки і повторити процедуру, щоб вийшла однорідна клейка суміш.
  3. Викласти масу в формочки і поставити їх в морозилку.
  4. Для начинки перемішати всі інгредієнти в блендері.
  5. Однорідну масу поділити навпіл, дістати форми. Викласти білу половину, прибрати на годину назад.
  6. До маси яка залишились вилити ложку заварки Анчану і перемішати. Викласти на капкейк, заморозити мінімум на 4 години перед подачою.

Смузі для схуднення

  • ½ скл. синього чаю;
  • 1/3 лимона;
  • ½ жовтого кабачка;
  • 1 частинка дині;
  • 1 груша;
  • 1-2 ложки мигдалю.

Приготування:

  1. У Анчан видавити сік цитруса.
  2. Грушу, диню і кабачок порізати маленькими кубиками. Кинути в блендер.
  3. Додати туди мигдаль. Він наповнить смузі жирами й білками.
  4. Залити суміш анчаном і додати ½ склянки льоду.
  5. На великій швидкості блендера подрібнити компоненти ще раз.

Порція смузі виходить низькокалорійної і збагаченою вітамінами та клітковиною.

Тайський чай часто використовують в солодких стравах. У ресторанах Таїланду анчаном підфарбовують десерт під назвою pulut inti. У тайській і м'янмівській кухнях квітки кліторії загортають в тісто, а потім обсмажують.

Сучасні господині можуть скористатися синім чаєм для створення блакитного чізкейка або заварного крему, а також смачного лимонно-лавандового пирога. Анчан підходить для коктейлів. Напій «настрою» можна отримати, додавши в будь-який коктейль лід з Анчанон. У міру танення кубиків, коктейль буде міняти відтінок.

Корисні властивості тайського синього чаю

З давніх часів кліторію трійчасту цінували за лікувальні властивості всі шанувальники аюрведи. Ряд наукових досліджень підтвердив лікарську цінність квітів. Корисні властивості Анчану включають:

Поліпшення росту волосся

Жителі Азії завжди використовували Анчан, щоб надати волоссю блиск та силу. Фахівці тайської медицини використовували рослину проти сивини і раннього облисіння. Цілющий вплив надають біофлавоноїди і антоціани. Вони оздоровлюють фолікули, покращують підшкірний кровообіг, запускають ріст волосся. Вітамінний склад кліторії позбавляє від лупи, робить локони густішими і довшими, знімає роздратування, позбавляє від посічених кінчиків.

Анчан є натуральним барвником, тому він підходить брюнеткам. Волосся стає яскравими. Власницям світлої шевелюри синій чай допомагає акуратно освітлити локони.

Для догляду за шевелюрою слід приготувати домашній ополіскувач:

  • 10 бутонів тайської орхідеї;
  • 200 мл води (90 градусів);
  • 1 літр теплої води;
  • пару крапель лимонного масла.

Квітки залити склянкою води і приблизно 20 хвилин залишити настоятися. Рідину розвести в літрі іншої води і додати ефірну олію. Ополіскувач використовують на чисте волосся. Чим прохолодніша температура води, тим сильніший ефект оздоровлення.

Покращення зору

Стимулювати кров'яний приплив в капіляри очам допомагають проантоціанідіни. Цей антиоксидант зміцнює стінки очних судин. Анчан стабілізує очний тиск, покращує гостроту зору. Око швидше реагує на яскравість світла. Водний екстракт рослини застосовується тайцями  як компонент препаратів для лікування очей. Синій чай - унікальний засіб для людей, які постійно напружують зір та працюють за комп'ютером.

Боротьба з депресією та покращення пам'яті

У аюрведі використовують кліторію трійчасту з метою активації працездатності мозку і посилення пам'яті. Анчан збільшує рівень ацетилхоліну - життєво важливого компонента для роботи мозку. З віком рівень цього нейромедіатора падає, тому необхідно стежити за його показником.

Рослина підсилює когнітивну мозкову функцію, бореться з неврологією та захищає клітини. Анчан заспокоює, підвищує стійкість до стресів, допомагає розслаблятися, запобігає депресії.

Для жінок

Синій чай дарує жіночому організму молодість та лікує проблеми статевої системи:

  • стабілізує менструальний цикл і зменшує обсяги виділень;
  • покращує стан епідермісу, нігтьових пластин та волосся;
  • підсилює лібідо;
  • підтримує все в нормі;
  • допомагає при лікуванні безпліддя.

Знеболюючий ефект допомагає справлятися з хворобливими менструаціями. У складі чаю присутні вітаміни E, C і K, які уповільнюють старіння всього організму.

Для чоловіків

Мешканці Таїланду застосовують синій чай для профілактики і при розладах статевої функції. Анчан допомагає повернути статевий потяг та чоловічу силу. Завдяки посиленню рухливості сперматозоїдів чоловіки позбавляються від безпліддя. Антимікробний ефект чаю лікує інфекційні захворювання статевих органів.

Жарознижуючий засіб

Синій чай з тайської орхідеї вважають відмінним засіб від температури. Він діє як парацетамол. Якщо використовувати 200-400 мг екстракту синього чаю, через 5 годин температура знижується. Відвар стимулює розширення підшкірних судин, відбувається тепловіддача, і температура падає.


Проти діабету

Вживання однієї чашки чаю Анчану між прийомами їжі ефективно регулює показник глюкози. Чай запобігає надмірному поглинанню глюкози з продуктів. Після дослідження на діабетичних щурах учені зробили висновок, що синій чай надає ефект, аналогічний глібенкламіду (антидіабетичний ліки).

Зниження ризику виникнення пухлин

Антоціани знижують негативний вплив ультрафіолетових променів і знищують пухлинні клітини. Екстракт кліторії перешкоджає розвитку ракових клітин в шийці матки, яєчниках, печінці та грудях. Вживання тайського чаю - прекрасна профілактика онкологічних хвороб.

Поліпшення стану шкіри

Антиоксиданти з квіток кліторії уповільнюють старіння, зв'язують вільні радикали та виводять з організму, захищають клітинні мембрани. В аюрведі рослина використовується для омолодження організму, оскільки природний антиоксидант в 50 разів сильніший за вітамін E. Проантоціанідіни перешкоджають появі зморшок та стимулюють вироблення еластану і колагену.

Для схуднення

Чай прискорює обмін речовин, тому його п'ють при схудненні. Позитивна дія на шкіру не допускає її обвисання на проблемних ділянках. Для боротьби із зайвими кілограмами синій чай приймають по 3 чашки на добу протягом 2-3 тижнів. Потім робиться місячна перерва. При необхідності курс можна повторити.


Якщо жінка бажає скинути 2-3 кг, достатньо пити чай один тиждень. У цей час необхідно стежити за показниками здоров'я.

Протипоказання для тайського чаю

Щоб уникнути неприємної симптоматики перед застосуванням слід ознайомитися з протипоказаннями:

  • вагітність;
  • алергія;
  • прийом препаратів, що знижують згортання крові;
  • період лактації.

Помірне вживання чаю з кліторії не шкодить здоров'ю. При зловживанні кількістю напою може проявитися сильний седативний ефект.

Рекомендації щодо прийому Анчану

Ключовими правилами для вживання цілющого напою є:

  • правильна заварка - 2-3 ложечки квіток заливати склянкою гарячої води і дати настоятися 15 хвилин;
  • оптимальне поєднання - з лимоном, м'ятою, медом, лимонником;
  • допустимий обсяг на добу - 1-2 чашки чаю виключить появу побічних ефектів;
  • час прийому - вживати зелений чай варто вдень або ввечері. Напій, випитий натщесерце вранці, може викликати подразнення слизової шлунково-кишкового тракту.

Дотримання простих правил дозволить досягти максимум користі та насолодитися гарним кольором і смаком.

Висновок

Народні цілителі рекомендують пити Анчан циклами. Перерви необхідні організму, оскільки він не повинен звикати до дії та смаку напою. Це дозволить в подальшому сприймати синій чай, як ліки. З метою уповільнення старіння, підтримки стрункості та бадьорості чай з тайської орхідеї потрібно пити по кілька маленьких чашок на добу.

Синій чай корисний навесні, коли гостро постає проблема нестачі вітамінів. Взимку і восени напій з лимоном та м'ятою зігріває і допомагає при застуді, а влітку - тонізує й освіжає. Синій чай Анчан - найбільш правильний і корисний напій, що покращує настрій в будь-яку пору року!

Ви можете придбати