Категорії

Зелений і чорний чай

Найпоширеніші в світі чаї: чорний та зелений, можуть збиратися з одного виду рослини. Відмінність в смаку та кольорі кінцевого продукту залежить від технології обробки чайного листя.

На замітку. Зелений чай практично не піддається термічній обробці, тому зберігає в собі максимум вітамінів.

Технологія виготовлення зеленого чаю

Існує безліч рецептів підготовки чайного листя до вживання. Найпростіший - стандартна сушка. Свіжозібране молоде листя розкладають на бамбукових матах в тіні та висушують до ламкого стану, періодично перемішуючи рослинну масу.

Такий чай природного сушіння складається з суцільних листя, має насичений зелений колір та інтенсивний аромат.


Метод природного сушіння чаю підходить для місцевостей з сухим кліматом: Анхой, Юннань, Сичуань. В інших провінціях Китаю чайне листя обробляють іншими способами.

  1. Сушка над вугіллям. Попередньо підв'ялене листя ставлять невеликими партіями в кошики або на листи. Їх прогрівають над вугільним жаром пару хвилин, потім охолоджують, часто перемішують. Зелений чай після такої сушки отримує приємний аромат диму.
  2. Обжарка в залізному казані. Близько 1 кг листя обсмажують в казані при частому помішуванні (притисканні, поплескуванні, підкиданні). Під час обсмажування в казан додають трохи чайного масла, що впливає на смак кінцевого продукту.
  3. Обробка парою. Відразу після зрізки подрібнене чайне листя проходить жорстку обробку гарячою парою протягом 30-60 секунд. Після цього чай швидко досушується. Така обробка дозволяє отримати чай з яскравим кольором та насиченим смаком.


Технологія виготовлення чорного чаю

Основна відмінність виготовлення чорного чаю від зеленого - обов'язкове проходження сировиною процесу ферментації. Це процес окислення, в результаті якого сік з листя проходить процес бродіння на повітрі, отримуючи нові корисні властивості. Однак в результаті ферментації частина вітамінів втрачається.

Відразу після збору листя, викладене товстим шаром під занавісами, підв'ялюють 4-6 годин. Після цього, сировину піддають скручуванню вручну або на спеціальних ролерах. В процесі скручування, з листа виділяється сік, необхідний для початку бродіння.

Ферментація чайного листч проходить при температурі +23 +26 градусів. Тривалість процесу залежить від багатьох факторів: сорту чаю, вологості листа. Чим довше ферментує лист, тим темніша і насиченіша смаком вийде заварка.


Заключний етап - сушка, проводиться при температурі +90 +95 градусів, до повного висушування сировини.

Відмінність в смаку та вплив на організм чорного і зеленого чаю

Зелений чай має м'який «трав'яний» смак. Заварка ідеально поєднується з медом та імбиром. При регулярному вживанні:

• знижує тиск;

• м'яко тонізує;

• насичує організм вітамінами і мікроелементами;

• зміцнює судини;

• покращує роботу мозку;

• підвищує згортання крові.

Важливо! Не рекомендується випивати більше 4 чашок зеленого чаю на добу. Це може призвести до безсоння і тахікардії.

Чорний чай має більш «різкий», інтенсивно вираженим смак. Він допомагає налагодити травлення при діареї, сприяє гарному насиченню крові киснем, підвищує імунітет. Згідно останніх медичних досліджень, чорний чай здатний знижувати рівень цукру в крові.

Через невисокий вміст танінів, чорний чай, навіть при регулярному вживанні, не викликає безсоння. Якщо не перевищувати дозу заварки на одну порцію (1 ч. л. на склянку окропу), обмежень у вживанні цього напою немає.